Disease-looking gremlin coming out of a smartphone in frot of a laptop computer and a 'no' symbol.

Η Υγιεινή της Παραπληροφόρησης : Σταμάτα την θανατηφόρα διάδοση!

/// Русский /// English /// العربية /// Srpskohrvatski /// Français /// Deutsch /// Italiano /// Español ///

Η Εξέγερση της Μινεάπολις έφερε ένα κύμα απο αλλαγές, τόσο πολιτικές όσο και προσωπικές, όπου έχουν συνταράξει τις Δίδυμες Πόλεις (Μινεάπολις-Σαιντ Πωλ), την χώρα και τον κόσμο. Το κράτος και η αντιδραστική δεξιά ξαναδείχνουν απροκάλυπτα την πραγματικότητα της αστυνόμευσης και όλα μας μπαίνουμε στην πρόκληση να αναθεωρήσουμε για το εάν η αστυνομία έχει κάποια θέση στον κόσμο μας. Καθώς ρωτάμε τα εαυτά μας πως μπορούμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και πρακτικές για να αποφύγουμε να προσκαλέσουμε την βία και την κλιμάκωση που η αστυνομία φέρνει σε κάθε συναναστροφή στις κοινότητές μας, πρέπει να θυμόμαστε: Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την πληροφορία ειναι κρίσιμος για την ασφάλεια και την επιτυχία μας.

Soap

Η ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος αυτή τη στιγμή προέρχεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι πιο επηρεασμένοι από την αστυνομική βία πουσάρουν με όλες τους τις δυνάμεις προς μια ριζική αλλαγή. Αυτό είναι ξεσηκωμός, ανταρσία, εξέγερση: είμαστε σε μια επαναστατική στιγμή. Σημαντικά ορόσημα για την κοινωνική δικαιοσύνη όπου για καιρό έμοιαζαν αδύνατο να φτάσουμε, τώρα αγγίζουν την πραγματικότητα. Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε οτι σε κάθε επαναστατική στιγμή υπάρχουν αντιεπαναστατικές δράσεις από το ρατσιστικό κράτος και τους ευεργέτες του. Όταν αυτοί νιώθουν (δικαίως) ότι η εξουσία και οι πόροι ξεκινάν να ξεγλιστρούν από τα χέρια τους, αντιδρούν γρήγορα και με μανία, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διατηρήσουν αυτή τη δύναμη.

Όταν οι εθελοντές γιατροί του δρόμου κάνουν εκπαιδεύσεις σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιούν οι μπάτσοι και την βλάβη που προκαλούν, η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι “Ποιό είναι το πιο επικύνδινο όπλο της αστυνομίας; “Η απάντηση είναι ο φόβος. Ο πιο εμφανής, άμεσος και επίπονος τρόπος με τον οποίο οι μπάτσοι προβάλλουν τον φόβο είναι μέσα απο τη θανατηφόρα δύναμη και τη σωματική βία. Όμως χρησιμοποιούν επίσης και παραπληροφόρηση για να νομιμοποιήσουν τους εαυτούς τους, να δυσφημίσουν τους αντιπάλους τους και να σπείρουν πανικό και διαφωνία ανάμεσά μας.

Καθώς όλα μας στρέφουμε τα βλέμματα μας προς έναν κόσμο χωρίς αστυνομία και προετοιμαζόμαστε για αντιδραστικές αποκρούσεις ενάντια σε αυτό το ισχυρό διεθνές κίνημα, πρέπει να αποφύγουμε να διαδίδουμε φόβο με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι μπάτσοι. Αυτό ειναι το δικό τους όπλο. Το δικό μας ειναι η αλληλεγγύη. Το δικό μας είναι η ψυχραιμία. Το δικό μας είναι η κοινότητα.

Προστάτευσε εσένα και την κοινότητα σου. Οι ψευδείς ειδήσεις ταξιδεύουν γρήγορα και μπορεί να είναι αδύνατο να περιοριστούν. Μην μολύνεις τους γείτονες και τις γειτόνισσες σου! Αυτές οι συμβουλές είναι σαν ατομικός εξοπλισμός προστασίας για λανθασμένες πληροφορίες.

Ορίστε! Είναι το τελευταίο πόστ στο Signal, στο τσάτ του Discord ή στην ομαδική του Whatsapp της γειτονιάς σου. Φαίνεται σαν κάτι τρομακτικό και περίεργο να συμβαίνει. Τι κάνεις; Τι είναι το καλύτερο να αποφύγεις; Ξεκίνα με το να ρωτάς αυτές τις ερωτήσεις:

Ξέρεις από που προέρχεται αυτή η πληροφορία;
ΠΟΙΟ/Α/ΟΣ την είδε;
ΤΙ είδαν;
ΠΌΤΕ και ΠΟΥ την είδαν;
ΓΙΑΤΙ την μοιράστηκαν;
ΠΩΣ το ξέρουμε;

Αν αυτή η πληροφορία έρχεται από κάποιο άτομο που ξέρεις, ρώτα το απευθείας: “Που το άκουσες αυτό;” Αν σου πει “Από ένα έμπιστο φίλο” ή “Έχω πηγές απο τα μέσα” ή “Αυτός ο γείτονας σίγουρα θα ξέρει. Είναι με τους συντηρητικούς”, δεν ειναι επαρκείς απαντήσεις. Στην πραγματικότητα αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια. Σκέψου πριν ποστάρεις! Που χρειάζεται άραγε αυτή η πληροφορία;

Panic

Ωραία, είσαι ευχαριστημένο σχετικά με την εγγυρότητα της πληροφορίας, ώστε να πρέπει να ενημερώσεις τις φίλες και γειτόνισσες σου σχετικά με αυτό. Πρίν πατήσεις “αποστολή” ρώτα το ευατό σου: Είναι ανάγκη να αναρτηθεί αυτό; Είναι ανάγκη να αναρτηθεί αυτό από μένα; Χρειάζεται να αναρτηθεί αυτό απο εμένα τώρα; Το ίδιο ισχύει και για αναρτήσεις στο watch loop της γειτονιάς ή στις ομάδες αλληλοβοήθειας στο Facebook: στις 99% των φορών η απάντηση θα είναι όχι. Παρακαλούμε συγκρατήσου. Να γεμίζεις τον χώρο με σκατά είναι τακτική αλα Steve Bannon (πρώην συμβουλος του Τραμπ). Μην το κάνεις!

Η παραπληροφόρηση μεταδίδεται σαν ιογενής παθογένημα. Έχει πηγή και φορείς μετάδοσης. Σταμάτα την θανατηφόρο μετάδοση!

Τα κράτη, οι υπηρεσίες ασφαλείας και άλλοι δεξιοί παράγοντες ξέρουν οτι η αλήθεια ειναι με το μέρος τους. Η διασπορά δυσπιστίας, διάσπασης, καχυποψίας, αμφιβολίας, φόβου και σύγχυσης ανάμεσα στον κόσμο είναι το καλύτερο τους όπλο για να διατηρήσουν τον παράτυπο έλεγχο τους και να καταστείλουν την εξέγερση και την διαφωνία. Αυτό συμβαίνει σε κάθε χώρα του πλανήτη. Είναι ο τροπος που τα κράτη λειτουργούν. Αυτή είναι η καταστολή της εξέγερσης 101. Να πως δουλεύει.

Βήμα 1: Βρίσκουν τις ρωγμές στον κοινωνικό ιστό-δημογραφικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς διαχωρισμούς.

Βήμα 2: Φυτεύουν τη διαστρέβλωση δημιουργώντας διαφορετικές αφηγήσεις. “Είναι ταραχοποιά στοιχεία. Ειναι οι Boog Bois*. Οκέυ, είναι παρακρατικοί. Είναι ντόπιοι φασίστες. Είναι λευκοί αναρχικοί. Ω, φαίνεται πως τελικά τα άτομα που ξεκίνησαν τις φωτιές ήταν απλά απολιτίκ γλετζέδες. Ο οδηγός του βιτιοφόρου εκανε απλά ένα ειλικρινές λάθος.”

Βήμα 3: Παρουσιάζουν αυτές τις αφηγήσεις με ψήγματα αλήθειας. Ένας πυρήνας σχετικός με το γεγονός βοηθάει τα ψέμματα να διαδίδονται. Υπήρχε μια έξαρση απο εμπρεισμούς στο βόρειο μέρος της Minneapolis κατά τις πρώτες μέρες της εξέγερσης και πολλοί οπλισμένοι φασίστες ξεχυμένοι στους δρόμους με οχήματα χωρίς διακριτικά που απειλούσαν κόσμο. Υπήρχαν επίσης έμπιστες μαρτυρίες που αναφέρουν ύποπτους λευκούς άνδρες να αφήνουν αντικείμενα σε σοκάκια και να προσπαθούν να ξεκινήσουν φωτιές σε γκαράζ στη νότια μεριά. Αλλά υπάρχει η ένδειξη ότι το εύρος αυτής της δραστηριότητας ήταν υπερμεγενθυμένο από ένα καταιγισμό λανθασμένων καταγγελιών και από κούφιες ιντερνετικές απειλές που χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει για να φέρει την Εθνική Φρουρά σε ήσυχους δρόμους—δημιουργώντας επικύνδινες καταστάσεις άλλου βαθμού.

Βήμα 4: Κτίζουν κοινό, είτε επειδή άμεσα ελέγχουν κάποια πλατφόρμα, είτε καλλιεργώντας σχέσεις με ανθρώπους που θα ήταν δεκτικοί σε τέτοιες αφηγήσεις. Ποιός σου είπε ότι οι μπάτσοι θα επιτεθούν στην πλατεία George Floyd την Κυριακή 14 Ιουνίου; Εν τέλει ήταν αλήθεια αυτό; Κρατάει κανένα άτομο ιστορικό διάδοσης ψεμμάτων και τρόμου; Γιατί πιστεύεις το κάνουν αυτό;

Pepedemic

Βήμα 5: Κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, κάνοντας το να μοιάζει λες και οι ειδήσεις ήρθαν απο κάπου αλλού. “Λόγια απο έναν έμπιστο γείτονα: Οι Κου Κλουξ Κλαν γεμάτοι με τα εμβλήματα και τα σύμβολά τους συγκεντρώνονται στο πάρκο Powderhorn τώρα!” Υπάρχουν άνθρωποι στο Powderhorn που ακόμα πιστεύουν ότι αυτό συνέβη (δεν συνέβη).

Βήμα 6: Καλλιεργούν “χρήσιμους ηλίθιους” που πιστεύουν και ενισχύουν τις αφηγήσεις τους, ενθαρρύνοντας τους να παίρνουν θέσεις ακόμα πιο ακραίες από αυτές που θα έπαιρναν έτσι κι αλλιώς.

Βήμα7: Αρνούνται κάθε είδους ανάμειξη, ακόμα και αν η αλήθεια είναι φανερή.

Βήμα 8: Παίζουν μακροχρόνιο παιχνίδι, προσπαθούν για μακροχρόνια επιρροή παρά για βραχυπρόθεσμη. Δεν έχει σημασία αν μόνο μια μικρή μερίδα της κοινωνίας είδε την ζωντανή αναμετάδοση του σποπευτή του Uptown (ένα άτομο πέθανε και 11 τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς) την Κυριακή 21 Ιουνίου και παρατήρησε οτι ήταν ένας μόνο λευκός άντρας. Αν η αφήγηση δύο ή δέκα χρόνια από τώρα υποστηρίζει ότι η βία ανάμεσα σε μαύρες συμμορίες ευθύνεται για την κατάρρευση του Free Minneapolis, νίκησαν.

*πηγή: https://www.lawfareblog.com/toward-information-operations-kill-chain

Οι έμπειρες/οι γιατροί του δρόμου λένε: “Το μόνο πράγμα που διαδίδουμε είναι η ψυχραιμία”

Salute

Διλαδοσε Πληροφορίες Όχι Πανικό
Όταν αναφέρεις ή διαδίδεις στο signal κάποιο πιθανό κίνδυνο: να παρέχεις όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται. S.A.L.U.T.E

Size/Strength - Μέγεθος/Δύναμη: “Πέντε ή έξι οπλισμένοι λευκοί άντρες”
Actions/Activity - Δράση/ Δραστηριότητα: “Παρενοχλούν τυχαία άτομα εν κινήσει”
Location & Direction - Τοποθεσία & Κατεύθυνση: “Στην λεωφόρο Nicollet κινούνται προς την 26η οδό”
Uniform/Clothes - Στολή/Ρουχισμός: “Σκούρα τζάκετ, καπέλα τζόκεϊ, γυαλιά ηλίου”
Time & Date of Observation - Ώρα & Ημερομηνία Παρατήρησης: “Στις 12:34
Equipment & Weapons- Εξοπλισμός & Όπλα: “Τρεις κουβαλούν ρόπαλα, ο ένας έχει πιστόλι”

Να πως να μην ποστάρεις: “Προσοχή, φασίστες στο Whittier!”

Πέρα απο την παραπληροφόρηση, το κράτος ψάχνει στοιχεία για να ποινικοποιήσει άτομα της κοινότητας. Ας παλέψουμε και γι’ αυτό!

Μην μιλάς σε μπάτσους. Μην καρφώνεις εσένα και άλλα άτομα, ακόμα και στην δημόσια σφαίρα όπως τα σόσιαλ μίντια (όπου παρακολουθούνται από τον νόμο). Χρειάζεται πολλή προσοχή στο τι λέμε γενικότερα. Οι αρχές επιβολής του νόμου όπως το FBI και το ATF κάνουν ερωτήσεις αυτήν την στιγμή στην Μinneapolis. Η οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να τους λέμε μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο κάποια άτομα. Μπορείς να τους πεις πως δεν θέλεις να απαντήσεις καμία ερώτηση και πως δεν θα το κάνεις χωρίς δικηγόρο.

Soap

Η κριτική σκέψη είναι προσοχή: Πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου κάποια ΜΜΕ και δημόσια πρόσωπα, αναπαράγουν και διαδίδουν πληροφορίες από τους μπάτσους-αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι πληροφορίες είναι έγκυρες. Η αστυνομία λέει διαρκώς ψέμματα για τα δικά της τακτικίστικα συμφέροντα, συχνά επειδή η αλήθεια θα τους απονομιμοποιήσει. Οι ίδιες πηγές θα προσπαθήσουν επίσης να σε πείσουν να μιλήσεις και να συνεργαστείς, ενώ οι φορείς του νόμου δουλεύουν για να κατασκευάσουν εκδικητικές ποινές. Τα πάρε-δώσε με τους μπάτσους δεν έχει καμία σχέση με το να αναγνωρίζεις κάποιου τα ατομικά χαεακτηριστικά. Η αστυνομία είναι ένας θεσμός, με μακροχρόνια και καλά καταγεγραμμένη σύνδεση με την λευκή υπεροχή, σχεδιασμένη να συμπεριφέρεται στην κοινότητα σαν τον εχθρό.

Το συμπέρασμα; Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πληροφοριών που ωφελεί την κοινότητά μας και κρατάει το κίνημα μας υγειές. Αυτό σημαίνει να είμαστε παρατηρητικά σχετικά με την (παρα)πληροφόρηση, να είμαστε έξυπνα σχετικά με ποια άτομα και ποιους θεσμούς εμπιστευόμαστε, αρνούμενες να δώσουμε οποιαδήποτε πληροφορία στους μπάτσους, το FBI, το ATF ή οποιοδήποτε άλλο άτομο ή φορέα που σχετίζεται με το κράτος. Μαζί μπορούμε να κρατήσουμε την πληροφόρηση με το μέρος μας.

KEEP CALM AND FUCK 12

TP

Background sources:

"...footage has exposed in real time how police have historically used "official reports" of controversial incidents to obscure the truth." https://www.abc.net.au/news/2020-06-07/police-brutality-caught-on-film-black-lives-matter/12330672

"Extremist cops: how US law enforcement is failing to police itself" https://www.theguardian.com/us-news/2019/dec/13/how-us-law-enforcement-is-failing-to-police-itself

"Armed vigilantes antagonizing protesters have received a warm reception from police" https://theintercept.com/2020/06/19/militia-vigilantes-police-brutality-protests/

"Law enforcement scoured protester communications and exaggerated threats to Minneapolis cops, leaked documents show" https://theintercept.com/2020/06/26/blueleaks-minneapolis-police-protest-fears/

Further resources:

https://www.mpd150.com/report/overview/

https://www.iheart.com/podcast/1119-behind-the-police-63877803/

https://sub.media/video/trouble-5-you-are-being-watched/

https://sub.media/video/trouble-18-acab/

Printable PDFs of this pamphlet available here for autonomous distribution:

Ελληνικά

English

Español

العربية

Русский

Français

Italiano

Deutsch

Srpskohrvatski